Nou cas de ràbia en humans recorda la importància de la vacunació

La recent detecció d’un nou cas de ràbia, amb un pacient que es troba ingressat en estat greu en un hospital d’Euskadi malgrat que es va contagiar a l’estranger, recorda la necessitat d’establir protocols obligatoris de vacunació a Catalunya.

Tal com han recordat recentment el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya i el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB), la vacuna antiràbica obligatòria seria la millor mesura per evitar els contagis a casa nostra i garantir la bona salut dels animals i les persones.

El passat 28 de setembre, el Dia Mundial Contra la Ràbia, el Consell va tornar a demanar a la Generalitat l’adopció d’aquesta mesura, ja que Catalunya és actualment un dels quatre territoris de l’Estat on encara no ho és. Va recordar també la importància de desenvolupar, de manera paral·lela, campanyes de sensibilització ciutadana al voltant d’aquesta qüestió, que comptin amb la implicació tant de l’Administració com dels col·legis veterinaris.

Segons l’Aliança Global per al Control de la Ràbia (GARC, per les seves sigles en anglès), s’estima que la ràbia causa cada any 59.000 morts a escala mundial. Es tracta d’una malaltia molt greu que viatja pel sistema nerviós i que, quan arriba al cervell, és mortal. Més del 95% dels casos humans de ràbia són ocasionats per la mossegada o l’esgarrapada de gossos o gats infectats.